Lid worden

Aansluiten bij Alfa 2000 kan vanaf 3 jaar. Deelnemen aan competitiewedstrijden kan vanaf 6 jaar. Je wordt niet verwacht meteen aan te sluiten, maar kan gedurende vier trainingen ervaren of basketbal iets voor jou is. Tijdens die proeftrainingen ben je nog niet verzekerd door de club en gebeurt de sportbeoefening dus op eigen risico.

Als deze eerste ervaring meevalt, kan je lid worden door een licentieformulier in te vullen of via een digitale aansluiting. Ben je jonger dan 18 dan dient een ouder/voogd de aansluiting (digitaal) mee te ondertekenen. Deze aansluiting, samen met een medisch getuigschrift ingevuld door de huisarts en het betalen van het lidgeld, geeft je het recht om deel te nemen aan de trainingen en - afhankelijk van je leeftijd - wedstrijden.

Hieronder een overzichtje van de verschillende leeftijdscategorieën. Zo weet je met welke ploeg je kan meetrainen.

Ploeg Spelers van …

Peanuts / U8 2012 en 2013 (kinderen geboren in 2014 of later kunnen meetrainen,
maar nog geen wedstrijdjes spelen)
Microben / U10 2011 en 2010
Benjamins / U12 2009 en 2008
Pupillen / U14 2007 en 2006
Miniemen / U16 2005 en 2004
Kadetten / U18 2003 en 2002
Senioren 2001 en eerder (spelers die er fysiek en technisch voor klaar zijn
kunnen vanaf hun 15de meespelen met de senioren)

Bij aansluiting betaal je je lidgeld. Het lidgeld wordt jaarlijks bepaald en bedraagt voor het seizoen 2019-2020:

 • Seniors: € 150
 • Jeugdspelers (d.i. iedereen jonger dan 18) en studenten: € 100
 • U8-spelertjes (° in 2012 of later) die maar 1x per week trainen: € 75

Ook dit seizoen werkt onze club weer mee aan het 'kompas'-systeem (de vroegere vrijetijdscheques): alle leden van 3 t.e.m. 18 jaar die wonen in Hamont-Achel krijgen een Kompas met 15 bonnen van € 1 in de bus. Bij inlevering van een deel of al deze bonnen wordt door de club maximaal € 15 van het lidgeld terugbetaald.

In het lidgeld is inbegrepen:
 • spelerslicentie bij de Basketbal Vlaanderen
 • verzekering voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid gedurende het seizoen, beide afgesloten via Basketbal Vlaanderen bij Ethias.
 • alle trainingen (minimum 2 x per week)
 • alle wedstrijden (oefen-, beker- en competitiewedstrijden alsook peanutswedstrijden en tornooien)
 • de vergoedingen van de trainers
 • de vergoedingen voor de scheidsrechters
 • het ter beschikking stellen van de wedstrijdkledij
 • het gebruik van de sporthallen

Eventuele stages die de club inricht, zijn niet inbegrepen in het lidgeld.

Zowel jeugdleden als senioren krijgen van de meeste mutualiteiten een financiële tegemoetkoming als ze het fonds een door een van de bestuursleden van de club ondertekend aanvraagformulier bezorgen. Deze formulieren zijn te bekomen bij de ziekenfondsen en op internet. Je kan ze rechtstreeks of via de coach bezorgen aan een van de bestuursleden, die het formulier dan invult en terugbezorgt.

Wie niet in orde is met zijn lidgeld is niet verzekerd en kan dus niet deelnemen aan trainingen en wedstrijden!

Huishoudelijk reglement: Bij elke organisatie horen afspraken en regels die een goed verloop en een gezellige sfeer garanderen. Onze club heeft die regels verzameld in haar huishoudelijk reglement en gedragsregels. Deze kun je terugvinden in de daarvoor voorziene sectie van deze website. Door aan te sluiten, ga je akkoord met deze reglementen.

Uitschrijven: Je kan je als lid uitschrijven bij de club van 1 mei tot 31 mei. Hiervoor moet je een aangetekende brief richten aan de secretaris. Ook wanneer je naar een andere club wil transfereren, moet deze procedure in acht genomen worden.

Muteren (= transfereren): transfereren van of naar Alfa 2000 kan ook tussen 1 en 31 mei. Hiervoor dient een aangetekende brief te worden verstuurd naar de secretaris van de club waar je vertrekt en een ondertekend mutatieformulier naar Basketbal Vlaanderen. Meer uitleg i.v.m. deze procedure kan je verkrijgen via de clubsecretaris.